Yorkshire Terrier, catelusul curajos

Câinii din rasa Yorkshire Terrier, originari din Anglia, au fost folosiţi prima dată ca şi câini utilitari, foarte pricepuţi la vânarea şoarecilor şi şobolanilor. Nu v-aţi fi gândit la asta, nu-i aşa? Se presupune că elegantul Yorkie ar fi rezultat din încrucişarea unor rase de terrier cu unele de maltez. La sfârşitul Epocii Victoriene, Yorkshire-ul a devenit animal de companie, iar în jurul anului 1870, el a ajuns şi în Statele Unite ale Americii unde s-a făcut cunoscut foarte repede.

Yorkshire-ul Terrier este un câine de talie mică, cu blană lungă şi mătăsoasă şi trăsături fizice unice. Botul este de lungime medie, dinţii sunt uniformi, iar ochii sunt întotdeauna închişi la culoare. Blana este de culoare albastru-cenuşiu inchis sau negru cu nuanţe de cafeniu. Yorkshire Terrier-ul adult prezinta o inaltime de 15-17,5 cm, iar greutatea sa este de 3-3,5 kg. Durata media de viaţă a unui Yorkie se încadrează între 14 şi 16 ani.

 Acest tip de căţeluş necesită o îngrijire atentă. Blana lui trebuie periata zilnic, iar părul de pe cap trebuie prins pentru a-i proteja vederea. De asemenea, blana trebuie tunsă periodic şi spălată. Pe timpul iernii, patrupedul trebuie să poarte o hăinuţă de protecţie.

Yorkshire Terrier este un câine pe cât de mic, pe atât de curajos. El nu se teme de nimic, ba din contră, tinde să se comporte precum un câine de talie mare. Nu îi este teamă de nimic şi nu dă înapoi când vine vorba de agresivitatea faţă de alţi câini mai mari decât el. Întrucât a moştenit personalitatea terrierului şi are instinctul de a vâna rozătoare în continuare, este indicat să nu îl lăsaţi în preajma hamsterilor, iepurilor, şoriceilor, gerbililor, porcuşorilor de Guineea sau a altor rozătoare.

Yorkie este un câine uşor de educat, dar încăpăţânat pe alocuri. În general, se ataşază repede de stăpân şi se dovedeşte a fi un patruped foarte iubăreţ şi devotat.