Basenji, cainele care nu latra

Basenji este una dintre cele mai vechi rase canine, provenind chiar din Egiptul antic. Faraonii egipteni sunt înfăţişaţi pe basoreliefuri având alături de ei astfel de câini. Este considerată o rasă valoroasă. Ea a fost înregistrată de American Kennel Club în anul 1944, iar în Europa câinii basenji au fost importaţi abia în anul 1985.

Basenji nu este un câine obişnuit. El preferă viaţa în aer liber şi climatul cald, deci nu poate fi crescut la apartament decât în cazuri foarte rare. Nu-i place să fie plimbat în lesă şi nu suportă tachinările în timpul sesiunilor de joacă. Deşi este încadrat în grupa 5 a câinilor de tip Spitz şi Primitivi, Basenji este mai mult un câine de vânătoare care nu va sta prea mult pe gânduri înainte de a vâna pisica din curte sau alte animale mici. În schimb, socializează bine cu alţi câini din aceeaşi rasă.

Este un câine intelident, curios, silenţios şi foarte autoritar şi introvertit, rareori exprimându-şi sentimentele. Cu toate astea, nu agreează străinii şi este foarte protectiv cu familia. Deşi dă dovadă de o inteligenţă specială, dresajul va fi dificil de efectuat în cazul acestui câine.

Basenji trăieşte în 12-14 ani, este un câine de talie mică, cu un corp bine proporţionat. Culoare blănii poate fi castaniu roşcat, negru sau tigrat. Zona picioarelor, pieptul şi vârful cozii au întotdeauna culoarea albă.

Îngrijirea se face destul de uşor deoarece blana lui scurtă nu emană miros specific şi nu năpârleşte foarte mult. Este potrivit pentru cei care suferă de alergii, deoarece Basenji se ocupă singur de propria igienă şi nu lasă păr.

Spre deosebire de alţi câini, Basenji nu latră. El mârâie sau scoate alte sunete specifice atunci când este entuziasmat ori supărat. Bolile pe care Basenji le poate dezolvta şi care pot trezi ingrijorarea sunt sindromul Fanconi, atrofia progresivă a retinei, herniile, hipotiroidismul şi displazia de şold.