Bichonul maltez, bulgarele de blana

Bichonul Maltez este un câine robust, de talie mică, cu craniul uşor rotunjit şi botul scurt. Ochii pot fi negri, sau maro închis, iar urechile sunt acoperite cu păr lung.

Piesa de rezistenţă la aceşti căţei este tocmai blana extrem de pufoasă şi moale la atingere. În general, bichonii sunt de culoare albă, însă există şi cazuri (mai rare), în care pot avea o blană sidefie, cafenie, sau albă cu pete roşcate. Coada este, de asemenea, un element extrem de spectaculos în aspectul general al bichonilor, întrucât aceasta este scurtă şi are forma unei suliţe. Ca dimensiuni, această rasă are o lungime de cel mult 25 cm şi o greutate maximă de 5 kilograme, ceea ce face că bichonul să fie animalul de companie perfect, care nu ocupă mult spaţiu în locuinţă.

Dacă vrei să achiziţionezi un bichon, trebuie să ştii că aceste animăluţe necesită o îngrijire corespunzătoare. Având o blană sensibilă, ele trebuie spălate şi periate în mod regulat, pentru că, altfel, părul li se poate încalci foarte uşor. De asemenea, este exclusă folosirea unui bichon drept câine de pază, din motive mai mult decât evidente – dimensiunile şi structura sa nu îl recomandă pentru o astfel de sarcină –si, mai mult decât atât, este recomandat să nu fie lăsat nesupravegheat pentru mult timp, deoarece acest tip de câine devine uşor stingher atunci când rămâne singur.

Odată ce ai luat acasă un bichon, te vei simţi cel mai fericit deţinător de patruped, întrucât el este extrem de prietenos şi sociabil, fiind căţelul de companie ideal. Vei vedea că, datorită inteligenţei sale, bichonul este foarte uşor de educat, lucru recunoscut chiar şi de artiştii de circ, care prefera această rasă pentru numerele de dresaj canin. Chiar şi la bătrâneţe, bichonilor le place în continuare să se joace, să se alinte şi să facă tot felul de giumbuşlucuri care îi vor face pe toţi cei din jurul lor să îi adore.

Bichonul este un câine foarte ataşat de stăpânul său, bine-crescut şi extrem de graţios în mişcări. Aspectul său drăgălaş înmoaie inima tuturor celor ce îl privesc, iar abilităţile sale de a “face spectacol” îl transformă într-un animal de companie ideal pentru copii, dar şi pentru adulţi.