Cainelui ii e frica de copii! Ce e de facut?

De foarte multe ori se întâmplă ca patrupedul nostru să prindă frică de copii. El poate reacţiona ciudat în funcţie de cât de intensă este teama. Se poate retrage speriat, poate plânge sau poate avea chiar reacţii agresive. Ce e de făcut în această situaţie?

În cazul în care câinele tău s-a speriat în mai multe rânduri de copii din cauza ţipetelor sau agitaţiei produse de aceştia, trebuie să faci ceva în privinţa asta pentru a remedia situaţia.

În general, câinii se sperie de copiii mai mari (trecuţi de 4-5 ani) pentru că aceştia pot fi foarte energici şi gălăgioşi chiar şi în preajma lor. Dacă ai sesizat că şi câinele tău a dezvoltat o astfel de teamă, iată ce trebuie să faci.

Ajută-ţi câinele să socializeze cu copilul. Creează o relaţie între cei doi, astfel încât patrupedul să se simtă comfortabil în preajma lui. Roagă-l pe cel mic să stea liniştit, să vorbească încet, să se aşeze pe un scaun şi să ţină în mână o recompensă sau o jucărie pe care ştii că animalul tău de companie o preferă. Apropie câinele încet de copil pentru ca el să îi poată oferi recompensa sau jucăria. Dacă observi că îi e teamă şi se retrage, lasă-l să se liniştească şi încearcă din nou. Dacă patrupedul se obişnuieşte şi rămâne lângă câine, roagă copilul să îi vorbească încet, frumos şi să încerce să îl mângâie. Toate aceste lucruri trebuie să se întâmple sub supravegherea ta! Repetă acest exerciţiu cel puţin o dată pe zi timp de 15-20 de minute până când câinele începe să se obişnuiască. În timp, câinele va asocia întâlnirea cu copilul cu un lucru plăcut şi nu îi va mai fi teamă.

Odată ce ai trecut de această etapă, iar animăluţul s-a obişnuit cu prezenţa copilului, poţi trece la exerciţii mai complexe. Copilul se poate juca cu câinele în funcţie de preferinţele patrupedului. Îi poate arunca un disc dacă este câine de aport, se pot juca cu o minge sau chiar se pot plimba împreună. Treptat, copilul se va putea comporta normal în prezenţa câinelui fără ca acesta să se mai sperie. Roagă-l totuşi să nu scoată zgomote prea puternice pentru a evita să luaţi totul de la capăt.