Daca ai un catel acasa, probabil ca il duci din cand in cand la un cabinet unde un cosmetician profesionist ii face o baie serioasa, ii taie unghiile si il piaptana. Totusi, intre aceste vizite ingrijirea blanitei si igiena raman o prioritate pentru tine. Fie ca ai probleme cu imbaiatul cainelui sau ca patrupedul refuza sa ii tai gherutele, iata 5 sfaturi de la profesionisti, care te vor ajuta sa iesi din impas!
Obisnuieste-l de mic. Principala preocupare atunci cand aduci acasa un pui de caine este sa ii oferi dresajul necesar. El trebuie sa raspunda la comenzile de baza cum ar fi „sezi” sau „stai”. De asemenea, patrupedul trebuie obisnuit cu apa inca de mic pentru a nu se teme de ea. Profesionistii ne recomanda sa ii oferim catelului o recompensa inainte de baie pentru ca el sa stie ca experienta care va urma va fi una placuta.
Nu-ti fie teama sa ii tai gherutele. Ai nevoie de o unghiera speciala , conceputa doar pentru animalute. Asaza-te pe canapea, adu catelul langa tine si da-i o rasplata care sa constea in cateva delicii. Mangaie-l si fa-l sa se simta confortabil cu situatia. Daca animalul de companie este de talie mica, il poti lua in brate sau il poti sui pe canapea. In caz contrar, va trebui sa te apleci tu catre el. Ridica labuta si scoate pe rand cate o unghie. Taie unghia pana in dreptul zonei vascularizate.
Periaza-i dintii incet. Cainii pot dezvolta o serie de probleme de sanatate, daca dantura nu este ingrijita cum trebuie. Asadar, inarmeaza-te cu rabdare, cu o perie de dinti si o pasta speciala sau o solutie pentru ingrijirea dintilor animalutelor. Pune pasta sau solutie mai intai pe degetul tau, invelit intr-un pic de tifon. Incearca sa cureti dintii pe rand, incepand cu partile laterale. Daca animalutul te lasa sa-i cureti dintii, fie si 30 de secunde, recompenseaza-l! Apoi, incearca sa-i cureti dintii si cu peria. De acolo inainte, treaba va fi mult mai usoara.
Piaptana-l incet. Profesionistii ne spun ca este foarte important ca blana sa fie pieptanata inainte de baie pentru a nu se incalci si mai tare. In functie de rasa, animalutul trebuie periat obligatoriu o data pe zi, o data pe saptamana sau mai rar cu o perie speciala. Atunci cand il perii, nu folosi miscari bruste pentru ca ii creezi animalului o stare de disconfort. Trage usor de par, chiar daca e incurcat.
Nu uita sa-i cureti ochii si urechile. Ochii si urechile trebuiesc si ele curatate in mod regulat. Foloseste un produs special de ingrijire pe care sa-l picuri pe un betisor de ureche, din bumbac pentru o igiena corespunzatoare. In cazul ochilor, poti folosi si un material din bumbac inmuiat in apa calduta pentru a indeparta urdorile.