Câinii pot fi gelosi?

Dacă îl mângâi pe unul, va trebui să îi mângâi pe toţi ceilalţi. Cam aşa stau lucrurile în cazul în care ai mai mulţi câini acasă. Patrupezii tind să fie geloşi şi chiar invidioşi unii pe ceilalţi în anumite situaţii. Aceste sentimente nu sunt deloc benefice şi pot aduce cu ele mari probleme de comportament. 

Un studiu efectuat de cercetătorii de la Universitatea din Viena a demonstrat că membrii speciei canine sunt capabili atât de sentimente de gelozie, cât şi de invidie. Experimentul a fost realizat pe un eşantion de 43 de câini de talii, vârste şi rase diferite. În cadrul cercetării, Friederike Range, profesor la Universitatea din Viena, a supus doi câini unui test în cadrul căruia ambii au avut de îndeplinit o sarcină (să reacţioneze la comanda “Dă lăbuţa!”), dar doar unul dintre ei a fost recompensat. Câinii au fost aşezaţi unul lângă celălalt pentru a putea observa ce se întâmplă în jurul lor.

Care a fost rezultatul? Exact cum se aştepta toată lumea, câinele care nu a fost recompensat a refuzat să mai răspundă la comandă şi a prezentat semne clare de stres şi enervare atunci când celălalt patruped şi-a primit recompensa.

“Toţi cei care au avut un câine acasă şi-au dat seama probabil, la un moment dat, că aceştia pot deveni geloşi pe alţi câini sau chiar pe alţi oameni”, a declarat Friederike Range, conducătorul studiului. Tot Range a afirmat că patrupezii canini sunt sensibili la nedreptăţile care li se fac, le conştientizează şi de aceea, el îi sfătuieşte pe toţi posesorii de câini să îşi trateze animalele cu grijă şi afecţiune în mod egal pentru a evita situaţiile tensionate şi dezvoltarea unui comportament bizar.