Chihuahua

Ce este atât de mic încât poate încăpea într-o ceaşcă de cafea, dar în acelaşi timp va atrage atenţia unei camere întregi? Vorbim, evident, de un pui de Chihuahua. Acest animăluţ are o atitudine de câine de talie mare şi este foarte privilegiat. Cum ai putea spune “nu” acelor ochi mari şi acelei feţe drăguţe? 

Chihuahua este originar din Mexic, iar multă lume îl consideră cel mai mic câine din lume. În general, chihuahua măsoară între 15 şi 25 de centimetri în înălţime şi poate trece de 30 de centimetri în lungime (chihuahua este un câine mai degrabă lung decât înalt). Greutatea medie a unui câine de acest gen nu depăşeşte 3 kilograme, iar durata lui de viaţă se situează între 14 şi 18 ani.

Ochii unui chihuahua sunt mari şi rotunzi, distanţaţi şi închişi la culoare. Are urechi drepte şi mari şi coada lungă, fie ondulată, fie întinsă sau curbată înspre spate. Blana unui chihuahua poate atât scurtă şi netedă, cât şi lungă şi ondulată. Ea poate avea diverse combinaţii de culori.

Chihuahua este un bun câine de companie, recomandat în primul rând adulţilor şi nu trebuie lăsat nesupravegheat pe mâna copiilor, deoarece este un câine foarte fragil. Proprietarul său trebuie să aibă, în primul rând, sensul umorului, deoarece comportamentul unui chihuahua poate fi de multe ori amuzant. Chihuahua poate încăpea într-o poşetă sau poate sta liniştit pe umăr, dar nu va accepta niciodată să fie pe planul secund. Vrea  să fie tot timpul în centrul atenţiei!

Este un câine cu foarte multă energie şi care are nevoie de exerciţii zilnice. Aşadar, propretarul trebuie să se joace cu el dar şi să îl scoată la plimbare în fiecare zi. Dacă aveţi la dispoziţie un spaţiu sigur în aer liber, chihuahua îşi va consuma energia fără prea mult ajutor din partea voastră.

Chihuahua este un câine care trebuie îngrijit complet o dată pe lună. Ne referim aici la baie, tăierea unghilor şi la curăţarea urechilor şi a dinţilor. În cazul tipului cu blană lungă, aceasta trebuie periată de minim 2 ori pe săptămână. De cealaltă parte, un câine cu blană scurtă care este învăţat cu ieşitul afară va trebui să poarte o protecţie pe durata iernii sau în celelalte zile friguroase.

Chihuahua este un câine mofturos la mâncare, iar în funcţie de cum este învăţat va avea unele alimente preferate la care va pofti destul de des. În general, este recomandat să îi servim hrană specială pentru câini, fie ea umedă sau uscată şi să evităm cu desăvârşire ciocolata, întrucât este toxică pentru el. De asemenea, trebuie să fim atenţi la cantitatea de mâncare pe care o consumă câinele, deoarece se poate îngrăşa foarte rapid.

Aşadar, este Chihuahua câinele potrivit pentru voi? Asta o veţi decide singuri, dar sperăm că v-am ajutat cu câteva sfaturi.