Ciocolata, otravitoare pentru caini

Oricât ar fi de gustoasă pentru oameni, ciocolata este un real pericol pentru prietenii patrupezi. Acest aliment conţine theobromina, o substanţă cu gust amar, pe care o putem găsi în boabele de cacao, de cafea, în nucile de cola, dar şi în frunzele de ceai. Theobromina are un efect similar cu cel al cofeinei şi este otrăvitoare pentru animalele de companie.

Această substanţă acţionează ca un diuretic, stimulează ritmul cardiac şi excită sistemul nervos. Deşi pentru noi ciocolata este un deliciu care ne aduce şi beneficii, pentru câini ea reprezintă o sursă sigură de intoxicaţie şi otrăvire. Consumul de ciocolată poate cauza probleme cardiovasculare, digestive, dar poate afecta şi sistemul nervos al câinelui dumneavoastră.

Cum se tratează intoxicaţia cu ciocolată în cazul câinelui? În cazul în care animalul dumneavoastră a ingerat, chiar şi accidental, o doză de ciocolată, este recomandat să-l duceţi de urgenţă la medicul veterinar. Nu-i administraţi lapte şi nu-l trataţi cu leacuri pe care le ştiţi din auzite. După ce câinele a fost tratat de un medic specialist, el trebuie să urmeze în continuare o dietă specială şi să meargă regulat la consultaţii.

Ciocolata nu este otrăvitoare doar pentru câini, ci şi pentru pisici, hamsteri şi alte animale mici. Acelaşi efect dăunător pentru animale îl au şi strugurii şi stafidele. Consumul acestor două alimente poate provoca chiar şi insuficienţă renală.

Dacă vreţi să îi oferiţi ceva dulce câinelui, puteţi opta pentru ciocolata creată special pentru ei.