Cum sa-ti inveti cainele sa mearga in lesa

Probabil că astăzi e una dintre acele zile însorite, frumoase, în care îţi doreşti tare mult să faci o plimbare lungă prin parc alături de câinele tău. Totuşi, te loveşti de veşnica problemă: câinele tău nu vrea să meargă în lesă, e neliniştit atunci când îl plimbi pe stradă şi te trage mereu în toate direcţiile posibile. Cum rezolvi problema asta? Urmând doar câţiva paşi simpli!

1. Măsoară gâtul patrupedului şi cumpără-i o zgardă lată, din material dur, rezistent. Atunci când îi pui zgarda ai grijă să nu fie prea largă încât să o poată scoate dacă se agită, dar nici prea strânsă pentru a nu-l sugruma.

2. Achiziţionează o lesă retractabilă pe care să o poţi fixa aşa cum doreşti. Pentru început, regleaz-o astfel încât ea să fie scurtă pentru a avea cât mai mult control asupra câinelui. După mai multe plimbări, când vezi că animăluţul a început să se obişnuiască cu lesa, îi poţi permite să se mişte mai mult, reglând lesa pentru o distanţă mai mare.

3. Înainte de a începe plimbarea, aşază câinele în poziţia “şezi”, pe partea ta stângă. Reglează lesa şi dă-i comanda “Hai!”. Dacă nici măcar nu vrea să plece de pe loc, încearcă să-l ademeneşti cu o mică recompensă până când se obişnuieşte cu ideea că trebuie să meargă. Înainte de a pleca în parc sau pe stradă, poţi încerca să-l obişnuieşti cu plimbatul în lesă, mergând prin casă sau prin curte.

4. Exersează, dându-i comanda “stai!”. În timp ce-i dai comanda, smuceşte-l uşor din lesă cât să-l faci să înţeleagă că trebuie să se oprească. Recompensează-l cu bucăţele de mâncare după ce execută comanda corect de 2-3 ori.

5. Nu ţipa la el şi nu-l lovi! Este suficient să-i dai comenzile cu fermitate în voce şi să-l atenţionezi cu câte o smucitură uşoară din lesă. Laudă-l de fiecare dată când merge la pas cu tine şi recompensează-l din când în când pentru reuşitele sale. Repetă aceste scurte antrenamente în fiecare zi până când patrupedul se va obişnui cu lesa.

Cel mai important este să ai multă înţelegere şi răbdare cu câinele tău. Succes!