Socializarea reprezintă un capitol important din viaţa oricărui animal de companie. În cazul căţeluşilor, acest proces trebuie supravegheat zilnic de către stăpân pentru ca puiul de câine să înveţe cum să se comporte şi cum să interacţioneze cu oamenii din jurul lor, dar şi cu ceilalţi câini.
Stăpânul este dator să îi prezinte oamenii cu care acesta va convieţui, dar şi alte animale. De asemenea, el va trebui să implice patrupedul în activităţi cât mai diferite încă de mic pentru ca acesta să prindă curaj, să se dezvolte frumos şi să aibă încredere în propriile puteri. Puiul de câine trebuie scos la plimbare, dus în parc, lăsat să alerge în zone în care poate fi supravegheat şi trebuie învaţat să se joace frumos.
Înainte de a-l implica în orice fel de activitate care necesită un soi de control asupra câinelui, stăpânul trebuie să fie calm, relaxat astfel încât să nu îi transmită animăluţului energie negativă!
Puiul de câine va simţi nevoia să fie sprijinit şi ghidat în activităţile de zi cu zi. El va trata stăpânul exact ca pe un lider de haită şi se va comport conform cu acţiunile întreprinse de acesta. De exemplu, dacă un alt câine se apropie, iar stăpânul tinde să devină tensionat şi să fugă, căţelul va simţi acest lucru şi va percepe situaţia ca pe o ameninţare. Dacă situaţia se repetă de mai multe ori, câinele o va cataloga întocmai şi va reacţiona agresiv împotriva altor câîni din apropiere chiar şi atunci când nu este cazul. De aceea, este necesar ca stăpânul să îşi controleze propriile emoţii şi să le ghideze în beneficiul animăluţului său de companie.
Prin puterea obişnuinţei câinele va învăţa să reacţioneze firesc la diferiţi stimuli de fiecare dată când este pus într-o stiuaţie şi astfel, nu va deveni imprevizibil de-a lungul timpului. În primele luni de viaţă, câinele trebuie să socializeze zilnic pentru a nu dezvolta stări de frică sau de anxietate.
O metodă eficientă de a expune puiul de câine la stimuli noi după vârsta de 6 luni este cea a recompensei. De fiecare dată când câinele interacţionează cu un animal nou sau cu o persoană, cunoaşte un spaţiu nou sau aude un sunet cu care nu s-a mai întâlnit, el trebuie liniştit, acomodat cu stimulul şi apoi recompensat. După vârsta de 6-8 luni, câinele începe să-şi creeze propriile preferinţe legate de persoanele, animalele şi locurile din jurul lui.