Îl supranumim cel mai bun prieten al omului și știm despre el că este un animal inteligent și loial. Vorbim, evident, despre câinele domestic. Dar din ce specie se trage câinele și de cât timp există el pe Pământ? Haideți să aflăm împreună.
Câinele este un descendent al lupului cenușiu, mamifer carnivor din familia canidelor. Alte “rude” de-ale lor sunt șacalul, coiotul, vulpea și enotul. Nu se cunoaște un moment exact în care lupii cenușii au fost domesticiți, iar în urma lor au rezultat câinii, dar cercetătorii au descoperit rămășite care datează din Paleolitic, adică de mai bine de 30.000 de ani. Încă din acele vremuri, atât oamenii, cât și lupii, erau vânători în haită și cel mai probabil drumurile lor s-au intersectat. Se presupune că un grup de oameni a decis să își ia ca însoțitori câțiva pui de lup pe care-i găsiseră într-o haită. În preajma oamenilor, lupii s-ar fi dezvoltat altfel decât în sălbăticie, ar fi devenit loiali și mai puțin periculoși. Acesta ar fi fost primul pas în evoluția câinelui, un animal despre care putem spune că este primul domesticit de către oameni.
La ora actuală, în lume există aproximativ 500 de rase de câini. Vorbim de câini “specializați”, care s-au adaptat nevoilor omului. Există câini ciobănești (românești, carpatini, de Bucovina), utilitari (Saint Bernard, Terra Nova), de pază (Rottweiler, Dobermann), de vânătoare (Golden Retriever, Cocker Spaniel), însoțitori (Dalmațian) și nu numai. Evoluția lor continuă și în zilele noastre, iar câinii sunt folosiți la din ce în ce mai multe chestii. Au fost trimiși de către ruși în spațiu, au participat la expediții, au salvat vieți, iar mulți dintre ei sunt adevărate vedete de cinema.
Dacă e să analizăm evoluția câinelui, putem afirma, pe bune dreptate, că este cel mai bun prieten al omului. A fost alături de acesta atâtea mii de ani, în numeroase situații. Și îi va mai fi alături, cu siguranță, cel puțin încă pe-atât. Cum să nu îndrăgim câinii?