Samoyedul, un caine jucaus si devotat

Samoyezii sunt o rasă veche de câini. Ei sunt originari din Siberia, unde trăiau în compania unor vânători și pescari cunoscuți drept samoyezi, de unde și numele animalelor. Câinii erau folosiți pentru a trage saniile sau pentru a apăra proprietățile și turmele de reni. Ei sunt înrudiți cu câinii primitivi, fără amestecuri de lup sau vulpe. De asemenea, samoyezii dormeau cu oamenii pentru a le ține acestora de cald. Exploratorul Robert Scott a fost cel care a adus câinii samoyed în Anglia în 1899, iar de-acolo rasa s-a răspândit în întreaga lume.

Samoyedul are un corp compact, musculos. Capul său este lat și ușor încoronat. Botul este proporțional cu mărimea câinelui și se îngustează spre nas. Culoarea  nasului poate fi neagră, maro sau cafenie, iar buzele samoyedului sunt negre. Ochii îi sunt migdalați, iar urechile triunghiulare, puțin rotunjite la vârfuri. Coada este moderat de lungă, acoperită bine de păr și rotunjită către spatele câinelui. Samoyedul are picioare musculoase, solide și blană groasă, din abundență, cu un fel de guler în jurul gâtului și al umerilor. Culoarea de bază a samyoedului este alb, dar se pot întâlni și biscuit, galben sau crem.

Samoyezii sunt, în general, câini blânzi, foarte devotați, prietenoși și jucăuși. Cu toate acestea, te vor avertiza de câte ori simt un străin prin apropiere. Fiind foarte inteligenți, samoyezii vor reacționa bine la dresaj dacă acesta este început la o vârstă fragedă. De asemenea, este bine de știut că dacă nu știu de stăpân, pot deveni foarte distructivi.

Masculii samoyed pot atinge o înălțime de 60 de centimetri, iar femelele, de 53. “Ei” vor fi mai grei, atingând până la 30 de kilograme ,pe când “ele” depășesc rareori 20 de kilograme. În general, un samoyed trăiește între 12 și 15 ani.

Samoyedul este un câine care necesită mult exercițiu fizic în fiecare zi. Lui îi place să alerge sau să îi țină stăpânului companie la plimbare.